Επικαιρότητα

Dec 20
29

Οι φοιτητές βρισκόμαστε εδώ και ένα χρόνο περίπου σε μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Με την τηλεκπαίδευση να είναι πλέον κανονικότητα, ο τρόπος που σπουδάζουμε έχει αλλάξει δραστικά. Καλούμαστε καθημερινά να περάσουμε τη μέρα μας πίσω από μια οθόνη χωρίς καμία επαφή με την σχολή μας και τους συμφοιτητές μας.

Dec 20
19

Τον τελευταίο χρόνο η καθημερινότητα μας έχει γίνει πιο δύσκολη, με την τηλεκπαίδευση και ότι προβλήματα έχει να θεωρούνται κανονικότητα. Σε αυτή την ήδη δύσκολη κατάσταση έρχονται να προστεθούν μια σειρά από νομοσχέδια, που όχι μόνο δεν προσπαθούν να λύσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά έρχονται να φέρουν μια σειρά από αναδιαρθρώσεις κόντρα στις οποίες αγωνίστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι την προηγούμενο χρονιά. (πτυχία, κατάργηση ασύλου-πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών κ.α.).

Dec 20
14

Διαβάζοντας κανείς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχει καταφέρει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την πανδημία. Ακούμε πως το Βέλγιο έχει 12 φορές περισσότερους θανάτους ή το πως η κυβέρνηση μας πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα. Πόσα από όλα αυτά που ακούγονται όμως βασίζονται στη πραγματικότητα και όχι σε ένα επικοινωνιακό τρικ;

Dec 20
10

Διανύοντας ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τα κρούσματα, παρά το καθολικό lockdown, να ανέρχονται καθημερινά σε χιλιάδες και οι νεκροί να σταθεροποιούνται σε τριψήφιο αριθμό, γίνεται πλέον ξεκάθαρη η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, ενώ ζητάει από το λαό να κάνει ανακωχή στις αντιδράσεις του λόγω της υγειονομικής κρίσης, η ίδια εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική της ατζέντα. Περνάει μια σειρά από νομοσχέδια που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που θα μπορούμε να υπάρχουμε στις σχολές μας και αύριο στους χώρους εργασίας μας καθώς και το πως θα μπορούμε να οργανώνουμε τις αντιδράσεις μας ενάντια σε μέτρα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και το μέλλον μας.

Dec 20
05

Φέτος πέρασαν 12 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ένα γεγονός που σόκαρε την τότε κοινωνία αλλά και ειδικά την νεολαία, αφού κάθε φοιτητής και μαθητής μπορούσε να δει τον εαυτό του στην θέση του Γρηγορόπουλου, ενός απλού μαθητή που έτυχε να βρίσκεται στα Εξάρχεια. Παρά τις πρώτες προσπάθειες των ΜΜΕ να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός και να το συγκαλύψουν, γρήγορα βγήκε στην επιφάνεια ότι ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε εν ψυχρώ τον μαθητή. Από την πρώτη στιγμή οι δρόμοι πλημμύρισαν από αγανακτισμένο κόσμο, ο οποίος μπροστά στην είδηση ότι δολοφονήθηκε ένας ανήλικος, δεν δίστασε στιγμή να βγει έξω.

Nov 20
23

Τις τελευταίες βδομάδες διανύουμε το 2ο κύμα της πανδημίας με μια διαρκή άνοδο του αριθμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων, με αυτούς μάλιστα να σημειώνουν σε καθμερινή βάση αρνητικό ρεκόρ και το ΕΣΥ να αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή. Μάλιστα, με μη διαθέσιμες πλέον κλίνες ΜΕΘ οι ιατροί αναγκάζονται να επιλέγουν το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, η οποία στο διάστημα μεταξύ των 2 λοκ-νταουν επέλεξε να μην λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα υγειονομικών και λαού για ενίσχυση του ΕΣΥ, των ΜΜΜ και για μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους.

Nov 20
17

Τις προηγούμενες μέρες η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε όλες τις δυνάμεις της για να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας γύρω από την πορεία του Πολυτεχνείου, ψηφίζοντας μόνη της αντισυνταγματικούς νόμους που έχουμε να δούμε από την εποχή της Χούντας και δηλώνοντας παντού ότι δεν θα γίνει η πορεία, ενώ χρησιμοποιούσε ως πρόφαση την πανδημία. Αυτό το κλίμα ήρθε να ενισχύσει και η εικόνα του κέντρου της Αθήνας από το πρωί. Μία πόλη αστυνομοκρατούμενη, με 5000 αστυνομικούς να βρίσκονται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της πόλης, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι ίδιοι και να μη τηρούν κανένα υγειονομικό μέτρο.

Nov 20
12

Σε λίγες μέρες πλησιάζει η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το  ́73 δεν ήταν απλά ένα τυχαίο γεγονός που χτίστηκε μέσα σε λίγες ώρες και μια κατάληψη. Ήταν το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού-συνδικαλιστικού αγώνα όλων των χρόνων της δικτατορίας. Οι μνήμες του Πολυτεχνείου είναι ανεξίτηλες στη συνείδηση του λαού και δείχνουν το δρόμο της ρήξης, της αμφισβήτησης και της ανατροπής, το δρόμο που εκείνα τα χρόνια υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την ανατροπή της Χούντας. Έτσι και κάθε κίνημα των μετέπειτα χρόνων κουβαλάει το αποτύπωμα της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Nov 20
04

Ήδη προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε στήσει έντονα ένα αφήγημα περί ανομίας του πανεπιστημιακού ασύλου. Σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προωθήσει το ναρκεμπόριο κοντά στα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα εύφορο έδαφος για να καταργήσει το άσυλο. Με την βοήθεια των ΜΜΕ είχε διαμορφωθεί μια εικόνα για τα Πανεπιστήμια, ότι πλήττονται, δηλαδή, από εγκληματίες και παράνομες δραστηριότητες όπου κανείς δεν μπορούσε να παρέμβει λόγω της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου. Έτσι, πριν ακόμα ξεκινήσει την διακυβέρνηση της είχε προετοιμάσει το έδαφος για να προχωρήσει στην κατάργηση του, κάτι το οποίο έκανε λίγες εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές(Αύγουστος 2019) και ενώ οι φοιτητές βρισκόμασταν μακριά από τις σχολές μας.

Nov 20
02

Τέλος στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στη βουλή. Εν μέσω πανδημίας η Νεα Δημοκρατία, βρίσκει την ευκαρία να διαλύσει κάθε στοιχειώδη προστασία που είχαν οι εργαζόμενοι απέναντι στους εργοδοτες τους και η οποία είχε κατακτηθεί από πολύ μαζικούς αγώνες και απεργίες, όπως είναι για παράδειγμα το 8ώρο.

Oct 20
28

Ξεκινήσαμε την νέα ακαδημαϊκή χρονιά εν μέσω της πανδημίας με αρκετές αλλαγές στην λειτουργία των σχολών. Όλα τα μαθήματα γίνονται με εξ αποστάσεως διαδικασίες, κάτι που έχει δώσει την δυνατότητα στους καθηγητές να αλλάξουν τους τρόπους εξέτασης των μαθημάτων τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μάθημα του Προγραμματισμού του 1ου εξαμήνου. Ενώ μέχρι πέρυσι το βαθμολογικό μοντέλο ήταν 2 βαθμοί από τις ασκήσεις μέσα στο εξάμηνο, 2 βαθμοί από την τελική εργαστηριακή εξέταση και 7 βαθμοί από την τελική γραπτή εξέταση, οι διδάσκοντες επέλεξαν να το αλλάξουν.

Oct 20
20

Διανύοντας πλέον το δεύτερο κύμα της πανδημίας παρατηρείται έντονα η αδυναμία, καθώς και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την επικρατούσα κατάσταση προς όφελος του λαού. Η επιλογή μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, η θυσία των υγειονομικών μέτρων στον βωμό του τουρισμού, το πρόχειρο άνοιγμα των σχολικών μονάδων χωρίς κανένα σοβαρό μέτρο υγειονομικής προστασίας είναι λίγα μόνο παραδείγματα που έχουν αποφέρει πολλαπλάσια κρούσματα και αναδεικνύουν τον μεγάλο κίνδυνο που αποτελούν για τη Δημόσια Υγεία οι επιλογές της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα επιδιώκει με κάθε μέσο να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα, κάνοντας λόγο για ατομική ευθύνη στον αντίποδα της οποίας η ίδια θέτει την νεολαία ως ανεύθυνη.

Oct 20
05

Φέτος συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από εκείνο το βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στο Κερατσίνι από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, δολοφονημένος από το ναζιστικό τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Στις 7 Οκτώβρη μετά από 5,5 χρόνια ολοκληρώνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής με την ανακοίνωση της απόφασης για το κατά πόσο η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση. 

Sep 20
30

Την Δευτέρα 29/09 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στα πλαίσια της δεύτερης επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ελλάδα φέτος. Μια επίσκεψη ώστε οι ΗΠΑ να αναβαθμίσουν την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και να ενισχύσουν την παρουσία αμερικάνικων στρατευμάτων στα διάφορα στρατόπεδα και εγκαταστάσεις.

Sep 20
24

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση με την πανδημία να έχει φέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε. Ειδικότερα για εμάς τους φοιτητές τα βάρη της πανδημίας είναι εμφανή καθώς βρισκόμαστε μακριά από τις σχολές μας εδώ και τόσους μήνες, ενώ ταυτόχρονα κληθήκαμε να προσαρμοστούμε τόσο στην τηλεκπαίδευση όσο και στην τηλεξεταστική, διαδικασίες με πολλές προβληματικές, όπως διαπιστώσαμε και στη σχολή μας. Και παρά το γεγονός ότι η νεολαία βρίσκεται σε μια αβέβαιη κατάσταση τόσο σε σχέση με τις σπουδές της όσο και σε σχέση με το εργασιακό της μέλλον, η κυβέρνηση επιλέγει να επιρρίψει τις ευθύνες για το επερχόμενο δεύτερο κύμα σε αυτή αντί να αναλάβει τις δικές της για την ενίσχυση το ΕΣΥ (μόνιμες προσλήψεις γιατρών, μαζικά τεστ, αύξηση κλινών ΜΕΘ).

Sep 20
21

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχει ξεσπάσει παγκοσμίως η υγειονομική κρίση του Covid-19, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν νοσήσει και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται υγειονομική κρίση, φάνηκε πως υπάρχει σοβαρή αδυναμία διαχείρισής της από τα σύγχρονα καπιταλιστικά κράτη, επιλέγοντας σε πολλές περιπτώσεις και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της.

Sep 20
18

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 μέλος τη Χρυσής Αυγής δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα. Αρχικά τα μέσα μιλάνε για δολοφονία για το ποδόσφαιρο, αλλά αργότερα βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια, για την στημένη επίθεση της Χρυσής Αυγής και την αδιαφορία των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο. Μπροστά σε αυτή τη δολοφονία το αντιφασιστικό κίνημα όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκε, αλλά το ίδιο μαζί με ολόκληρη την κοινωνία έδειξαν ότι τέτοιες λογικές δεν χωράνε πουθενά. Ακολούθησαν μαζικότατες πορείες και δράσεις, οι οποίες συνέβαλλαν στο να αντιληφθεί πραγματικά ο κόσμος τι είναι αυτή η νεοναζιστική οργάνωση και αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να ακολουθήσουν έρευνες και εν τέλει ηγετικά της στελέχη να βρεθούν στο δικαστήριο.

Sep 20
10

Τις τελευταίες μέρες στην Λέσβο και συγκεκριμένα στο ΚΥΤ της Μόριας έχουν ξεσπάσει πάνω από 3 πυρκαγιές(χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τις αιτίες), με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του και το να μείνουν πάνω από 13.000 πρόσφυγες κυριολεκτικά στον δρόμο. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν ακόμη πιο τραγικές, με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να μείνουν σε πεζοδρόμια, δάση ακόμη και νεκροταφεία με ότι προσωπικά αντικείμενα πρόλαβαν να περισώσουν. Όλα αυτά μάλιστα σε περίοδο πανδημίας και ενώ πολλοί από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες!

Sep 20
09

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχει ξεσπάσει παγκοσμίως η υγειονομική κρίση του Covid-19, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν νοσήσει και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται υγειονομική κρίση, φάνηκε πως υπάρχει σοβαρή αδυναμία διαχείρισής της από τα σύγχρονα καπιταλιστικά κράτη, με το καθένα από αυτά να προσπαθεί με διαφορετικό τρόπο να την αντιμετωπίσει.

Syndicate content